Hurma Nedir ?

Hurma Nedir ?

  • Hurma (Phoenix dactylifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından dekoratif yapraklı bir palmiye türüdür.
  • Diğer palmiyeler gibi tropikal ve ılıman yerlerde yetişir. Kazık ve saçak kök yapısına sahiptir. Pürüzlü gövdesi gri ağırlıklı kahverengidir. Genç iken pullar yeşil renkte olgunlaşınca zamanla açılır ve dökülür. Yaprakları yeşildir. Sık sık yaprak ucu sararmaları görülür. Çiçeği vardır ancak, iklim uygunsa ve dışarıda toprağa ekilirse çiçek açar.
  • Hurma sıcağı sever, soğuktan hoşlanmaz. kışın sıcaklık +10 derecenin altına düşmemelidir. Akdeniz iklimindeyse sıcaklık sorunu yoktur dışarıda yaşayabilir.
hurmaagaci1buyuk
hurmaagaci2buyuk

Hurma hakkında bilinmeyenler…

  • Hurma cevizli ve bademli yenirse başka bir şeyi aratmayacak şekilde doyurur ve çok kuvvetli bir gıda olur.
  • Eski Arapların ve bugünde halâ bedevilerin esas gıdaları hurmadır. Sağlıklarından hiçbir şikâyetleri yoktur. Hastanenin yolunu bilmezler.
  • Hurma yetişen ülkelerde kanser hastalığı ve kalp rahatsızlığı görülmemektedir.
  • Dünyada mevcut olan tüm meyvelerin vitamin ve kalorileri hurmada mevcuttur.
  • Hurma (Phoenix dactylifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından dekoratif yapraklı bir palmiye türüdür.
  • Diğer palmiyeler gibi tropikal ve ılıman yerlerde yetişir. Kazık ve saçak kök yapısına sahiptir. Pürüzlü gövdesi gri ağırlıklı kahverengidir. Genç iken pullar yeşil renkte olgunlaşınca zamanla açılır ve dökülür. Yaprakları yeşildir. Sık sık yaprak ucu sararmaları görülür. Çiçeği vardır ancak, iklim uygunsa ve dışarıda toprağa ekilirse çiçek açar.

Hurmanın Faydaları

  • Kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili rol oynadığı kanıtlanmıştır.
  • Kansere karşı koruyucu olduğu kanıtlanmıştır.
  • Şeker oranını ayarlayan tek meyvedir.
  • Üzerinde mikrop barındırmayan tek meyvedir
  • Bronşit, öksürük ve soğuk algınlığını giderir.
  • Kalp dostu olarak bilinen elmada daha çok bakır ve çinko bulunurken, hurmada sodyum, potasyum magnezyum kalsiyum ve demirin 2 kat daha fazla olduğu, düzenli olarak tüketildiğinde ise kalp ve damar açıcı özelliği kanıtlanmıştır.
  • Hurma bedeni ve zihin gelişimini sağlar.
  • Protein içerir.
  • Protein, yağ ve karbonhidrat ( üçü bir arada ) içeren tek meyvedir.
  • Vücudun yaşlanma belirtilerini azaltır.
  • Hurma, cildi besler, hamilelik ve güneş lekelerini yok eder.
  • İçerdiği demir sayesinde kansızlığı iyi gelir.
  • B1 B2 vitaminlerinin bir arada bulunmasından dolayı karaciğeri kuvvetlendirir.
  • İçerdiği bol fosfor ve kalsiyum ile kemik hastalarına karşı koruyucu özellik taşır.
  • Hurma çekirdeğinden öğütülmüş bir fincan kahve; zihin açıcı, dinlendirici bir etki gösterir.

Hurma Hangi Hastalıklara İyi Gelir…

  • Kanser hastalıkları,
  • Strese ve sinire birebir iyi gelir,
  • Basur,
  • Karaciğer hastalıkları,
  • Mide ve bağırsak hastalıkları,
  • Şişiklere iyi gelir,
  • Böbrek ve mesane hastalıkları,
  • Bel ve sırt ağrılarına,
  • Kolestrole,
  • Göğüs ağrıları (balgam,öksürük,nefes borusu),
  • Kulak ağrıları,
  • Baş bölgesi(zihin, dimağ, beyin),
  • Hurma ile salatalık(acur) birlikte yenirse ideal kilonuza ulaşmak için diyete uygundur,
  • Hurma süt ile beraber yenirse yaşlılara güç verir,
  • Üzerinde mikrop barındırmayan tek meyvedir yıkamadan rahatlıkla yenilebilir,
  • Anne sütünü çoğaltır,
  • Vücudu toksinlerden temizler, zehirlerden korur,
  • Yüz ve göz felcine, göz hastalıklarına, mafsal ve kemik hastalılarına iyi gelir,
  • Afrodizyaktır,
  • Bademle yenirse diş etlerini onarır,
  • Cinsel gücü artırır,
  • Şeker oranını ayarlayan tek meyvedir,
  • Şişmanlama tehlikesine yol açmaz,
  • Vücudun yaşlanma belirtilerini azaltır,
  • Kalp dostu olarak bilinen elmada daha çok bakır ve çinko bulunurken, hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demirin 2 kat daha fazla olduğu düzenli olarak tüketildiğinde kalp ve damar açıcı olduğu kanıtlanmıştır.

Hurma Çekirdeğinin Faydaları

  • Prostat sorunlarını giderir.
  • Prostat sorunlarını giderir.
  • Damar sertliğine iyi gelir.
  • Kadın hastalıklarına çözüm sağlar.
  • Hemoroitteki problemleri tedavi eder.
  • Kan dolaşımını hızlandırır.
  • Afrodizyak etkiye sahiptir.
  • Öksürük ve balgam söktürücü olarak kullanılır.
  • Toksin atıcı ve ödem söktürücüdür.

Kullanılışı :

–Yemeklerden sonra bir kase yoğurda1 yemek kaşığı karıştırılarak tüketilmelidir.

–İsteğe göre bal,tahin ve pekmezle karıştırılarak kullanılabilir.

–Kullanım miktarı ve devamlılık önemlidir.


  • Hurma çekirdeğinden yapılan kahve karın şişliklerine ve bağırsak gazlarına iyi gelir. ülsere karşı şifalıdır.
  • Çekirdek parçalanarak su ile kaynatılıp içilirse böbrek ve safra taşları olan hastalıklara şifa verir.
  • Hurma çekirdeğinden tıbbi sabun üretilip, mantar tedavisinde kullanılır.
  • Hurma çekirdeği yakılıp küllerinden göze sürme olarak çekilirse kirpikler uzar.

Erkek hurma ağacının polenlerine Arpça’da TAL denir.

Tal un gibi toz halindedir, ağır bir tadı vardır. Muhteviyatında
%17 Glikoz % 22 Protein %54 Kalsiyum
Bol miktarda B ve C vitamini ayrıca fosfor ve demir vardır.

Kuru Hurmanın Besin Değeri

KURU HURMANIN BESİN DEĞERLERİ (100 GR. İÇİN)

  • 274 Kalori
  • 274 Kalori2,
  • 2 Protein
  • 72,9 Karbonhidrat
  • 0 Kolestrol
  • 0,5 gr. Yağ
  • 23 gr. Lif
  • 63 mgr. Fosfor
  • 59 mgr. Kalsiyum
  • 3 mgr. Demir
  • 1 mgr. Sodyum
  • 648 mgr. Potasyum
  • 58 mgr. Magnezyum
  • 50 A vitamini
  • 0,09 mgr. B1 vitamini
  • 0,1 mgr. B2 vitamini
  • 2,2 mgr B3 vitamini
  • 0,153 mgr. B6 vitamini
  • 24,9 Folikasit

Hurma ve İnsan Benzerliği

  • İnsanda hurmada dik ve geniş gövdeye sahiptir.
  • İkisinde de erkek ve dişi döllenmesi vardır.
  • İkiside ancak döllenme ile çoğalır ve meyve verir.
  • Erkeklik polen kokusu ile insanın meni kokusu aynıdır.
  • İkisininde kafası kesildiğinde ölürler.
  • İkisininde kalbi kuvvetli ve darbeye maruz kalırlarsa ölürler.
  • İnsan ve hurma bol suyu sever.
  • İnsanda kıllar, hurma ağacında ise lifler vardır.
  • Ömrü ortalama insan ömrü kadardır.
  • Yavrulaması insanın ortalama yavru adedine denktir.
  • İkiside aynı çamurdan yaratılmıştır.

Kurutulmuş Meyvelerin Lif Tablosu